A neves- kültéri biztonsággal foglalkozó- francia Sorhea továbbfejlesztette Solaris infravörös gátját. Az autonóm aktív infravörös fénysorompó napenergiával működik.

Forrás: Sorhea

Az alacsony energiafogyasztása 100 méteres hatótávolsággal, minden időjárási körülmények között lehetővé teszi a működést. A napelemes tápellátást akkumulátor egészíti ki, amely teljes sötétben (napelem nélkül is) két hónapig biztosítja a működést. A Solarist már több helyen telepítették pl. Skandináviában és más kevésbé napos szélességeken. A riasztási információ továbbítása kábelezés nélkül, rádiókommunikációval történik. Mivel nincs szükség vezetékezésre, az infrasorompó könnyen felszerelhető, miközben a földmunka költségei alacsonyak maradnak.

A gyártó francia Sorhea a technika hatékonyságának növelése érdekében infravörös sugarainak sűrítésén dolgozik. A 3 m magas oszlopokon elhelyezett tíz infravörös cellával a Solaris NG egy autonóm infravörös gát az említett 100 méteres tartományban. A rendszer rádióhálózatának teljes titkosítása magas szintű adatbiztonságot tesz lehetővé. A LoRa protokollon keresztüli kommunikáció nagy hatótávolságot, alacsony teljesítményt és nagyon jó interferenciaállóságot kínál.
 
A “Discrimination Train” funkció, amely korábban csak a Maxiris sorompókban volt elérhető, most az autonóm Solaris NG sorompókba is beépült. Ez az algoritmus teszi lehetővé egy jármű (vonat, metró, teherautó vagy akár repülő) áthaladásának megkülönböztetését az ember két oszlop közötti áthaladásától. Így kikerülhetők a nemkívánatos riasztások és a kerületi biztonsági rendszert nem szakítja meg vasút vagy egyéb tranzitterület.

A Solaris NG olyan speciális helyeken is használható, mint pl. a repterek kifutópályái.

Az új fejlesztés elnyerte a „GIT Security Award 2022” díjat.