Nemrégiben jelentős tudományos eredményekkel jelentkeztek az amerikai Carnegie Mellon Egyetem kutatói. A szakemberek kizárólag wifirouterek antennáira támaszkodva térképezték fel a szobában tartózkodó emberi testek alakját és mozgását – számol be híranyagában egy amerikai kutatásról a BitPort.

Forrás: arxiv.org

A projektről beszámoló tanulmány (PDF) szerint a rendszer alapját a DensePose adta, amely képes felvételek alapján az emberi test felületének képpontokkénti beazonosítására. Utóbbi megoldás egyébként a Facebook AI szakembereinek és több londoni egyetem kutatójának közös erőfeszítéséből született. Az amerikai tudóscsapat ezt ötvözte saját mélytanuló algoritmusával, amely a routerek által küldött és fogadott wifijelek fázisát és amplitúdóját az emberi testeken lévő koordinátákra képezi le.

 

A Carnegie Mellon csapata szerint módszerükkel a mindenütt jelenlévő wifijelek simán leválthatnák a hagyományos kamerákra épülő megfigyelő rendszereket, amikor azok célja csupán a helyiségben lévő személy, vagy személyek érzékelése. A kamerákkal ellentétben ráadásul a wifit nem zavarják a rossz megvilágításból és a kitakart pozícióból eredő problémák sem. A jelek fogadására és értelmezésére alkalmas eszközök pedig közismerten olcsók, és a legtöbb háztartásban alapból rendelkezésre állnak.
 
Érdekes módon a kutatási projekt egyik erősségeként a magánélethez való jog komolyabb tiszteletben tartását említik, ami megfigyelő rendszerről lévén szó elsőre meglehetősen érdekes állítás. A látszólagos ellentmondást azzal igyekeznek feloldani a kutatók, miszerint a technológia képes lehet idős emberek (egészségügyi) monitorozására is oly módon, hogy közben hagyományos felvételek nem készülnek róluk.