Az izraeli Elbit Systems romániai leányvállalata kapott 120 millió dolláros megbízást a fővállalkozótól a román védelmi minisztérium (MAPN) által megrendelt Piranha 5-ös csapatszállító páncélosok fegyverzetének gyártására - közölte a vállalat.

Kép: wikimedia commons

Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint a Piranha 5-ösöket gyártó (amerikai tulajdonban lévő) General Dynamics European Land Systems (GDELS) távvezérelt, 30 milliméteres automata gépágyúval felszerelt lövegtornyokat, 12,7 milliméteres géppuskákat és 120 milliméteres aknavetőket rendelt az Elbittől, amelyeket a cég négy romániai gyárában, Bákóban (Bacau), és Magureleben fognak gyártani a következő három évben.

A cég bejelentéséről beszámoló Hotnews.ro hírportál felidézte, hogy a román védelmi tárca 227 darab Piranha 5 csapatszállító páncélos beszerzéséről kötött mintegy 900 millió eurós szerződést a GDELS-szel. A harci járművek romániai gyártása érdekében a fővállalkozó tavaly a Bukaresti Gépgyárral (UMB) írt alá együttműködési szerződést. Az első 36 járművet (amelyek még Svájcban készültek) 2020-ban kapta meg a román hadsereg. A következő 32-t már Bukarestben szerelték össze, további 26 (szintén Bukarestben összeszerelt) Piranha 5 átvétele most van folyamatban.

A Hotnews.ro szerint a továbbiakban teljes egészében Romániában gyártandó 133 csapatszállító jármű számára rendeltek most az Elbittől távvezérelt lövegtornyokat, géppuskákat és aknavetőket.

Idén februárban a MAPN újabb 150 Piranha 5 nyolckerékmeghajtású páncélozott csapatszállító jármű beszerzéséhez kérte a parlament hozzájárulását. A beszerzés értékét 674 millió euróra becsülte a román védelmi tárca.