Az Ambarella, az AI félvezetőgyártó vállalat bejelentette a CV72S 4K, 5 nm-es AI vision system-on-chipet (SoC) mainstream professzionális biztonsági kamerákhoz, amely a legújabb CVflow 3.0 AI architektúrára épül.

Forrás: asmag

Ennek az új felépítésnek köszönhetően az Ambarella képes volt elkészíteni a biztonsági iparág legnagyobb wattonkénti AI-teljesítményével és a radar- és kameraadatok ötvözésével, jobb éjszakai és minden időjárási körülmény között alkalmazható AI-észleléssel az új CV72S SoC-t. Emellett ez az egyetlen olyan biztonsági SoC, amely alkalmas a legújabb transzformációs neurális hálózatok (NN) hatékony futtatására, amelyek számos képfeldolgozási feladatban felülmúlják a konvolúciós NN-eket. Ráadásul a CV72S 6-szor nagyobb AI-teljesítményt kínál, mint elődje, így az Ambarella úttörő AISP-jét is képes futtatni a neurális hálózatokkal javított 4K, nagy hatótávolságú színes éjszakai látás és HDR érdekében, nagyon alacsony lux-szint mellett, minimális zajjal és külső megvilágítás nélkül, miközben bőven marad hely további, párhuzamos NN-ek számára (pl. személykövetés és maszkfelismerés). A CVflow felépítés hatékonyságának eredményeként, az 5 nm-es gyártástechnológiával kombinálva, a CV72S kevesebb mint 3 W-t fogyaszt, így a mainstream biztonsági piac legnagyobb AI teljesítményét kínálja wattonként.


"A mainstream professzionális biztonsági kamerák következő szintre emeléséhez a tervezők olyan megoldást keresnek, amely nagyobb AI-teljesítményt, jobb képminőséget és nagyobb területek, időjárási és fényviszonyok közötti lefedettséget biztosít anélkül, hogy növelné az energiabüdzsét" - mondta Fermi Wang, az Ambarella elnök-vezérigazgatója. "Felgyorsítjuk innovációjukat azzal, hogy legújabb CVflow 3.0 felépítést és 5 nm-es gyártástechnológiánkat kínáljuk az új CV72S SoC-ben, amelyet kifejezetten a mainstream biztonsági piac számára fejlesztettünk ki, felhasználva algoritmusalapú megközelítésünket, valamint a képfeldolgozás, a radar és az AI területén szerzett mélyreható ismereteinket."

Az Ambarella a biztonsági piacon szerzett mélyreható ismeretei és tapasztalatai révén úgy tervezte meg a CV72S-t, hogy a magasabb kategóriájú kamerákat is támogassa a fejlett 16MP30 halszem-torzítással és 4x 5MP30 többszörös képalkotó AI képességekkel. Az egyképes kamerák esetében a CV72S támogatja a 4KP60 kódolást AVC és HEVC esetén - ez kétszeres teljesítménynövekedést jelent az elődjéhez képest. Emellett a CV72S rendkívüli részletgazdagságot biztosít az emberi szemlélő számára, miközben olyan fejlett videóelemzéseket tesz lehetővé, mint a nagy távolságból történő objektumfelismerés és a rendszámtábla-felismerés.

Az Ambarella házon belüli Oculii virtuális apertúra képalkotó (VAI) AI radartechnológiája ellátta a vállalatot azzal a know-how-val, hogy hardveres gyorsítást integráljon a CV72S-be a kameraadatokkal való kombináláshoz, valamint a radar és a kamerák közötti dinamikus terhelésváltáshoz. Az Ambarella Oculii technológiája 10-100-szor jobb felbontású radarral rendelkezik, mint bármely más, jelenleg a piacon kapható radarrendszer. A radar ezen képességei különösen fontosak az olyan alkalmazások esetében, mint a határvédelem és az éjszakai megfigyelés, valamint minden olyan rendszer, amelynek esőben, hóban vagy ködben kell működnie. Ezenkívül a radar nagy hatótávolságon keresztül képes pontosan mérni a különálló objektumok távolságát, sebességét és irányát, például közlekedési kamerák esetében.

Az új CV72S SoC további jellemzői közé tartozik a CPU-teljesítmény kétszeres növekedése az előző generációhoz képest a kettős Arm Cortex-A76 1,6 GHz-es magok révén. Emellett 2x nagyobb DRAM-sávszélességgel rendelkezik, a 32 bites LPDDR4x/LPDDR5/LPDDR5x DRAM támogatásával. Ezenkívül ez a SoC hardveres biztonságot is integrál a hackelés megelőzése érdekében, beleértve a biztonságos bootolást, az OTP-t és az Arm TrustZone technológiát. A CV72S új, nagysebességű PCIe és USB 3.2 csatlakozókkal is rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az összetettebb, több chipes biztonsági rendszerkialakításokat.

Az Ambarella CVflow AI fejlesztési platformja teljes eszköztárat biztosít az egyszerű portoláshoz, és támogatja az összes elterjedt CV keretrendszert. A CV72S gazdag funkciókészletével, valamint az Ambarella teljes AI biztonsági portfóliójával kompatibilis eszközeivel csökkenti a tervezési költségeket és maximalizálja a szoftver újrafelhasználását.