Februárban 2021 júniusa óta a legnagyobb mértékben nőttek havi bázison a német feldolgozóipari megrendelések, többek között a katonai járművekre leadott megrendeléseknek köszönhetően a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.

Illusztráció: Pexels

A Destatis előzetes adatai szerint februárban a feldolgozóipari ágazatban az új rendelések ár, szezonális és naptári kiigazítással 4,8 százalékkal nőttek a januárihoz képest, lényegesen nagyobb mértékben a várt 0,3 százalékos növekedésnél. A januári adatot a Destatis felülvizsgálat után 0,5 százalékos havi növekedésre mérsékelte 0,9 százalékról.


A feldolgozóipari új rendelések így februárban már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek havi bázison, ami három hónap alatt összesen 7,3 százalékos növekedés a 2022 novemberi szinthez képest. Az egy évvel korábbi, 2022 februári szinttől az idei februári új megrendelések ezzel együtt még 5,7 százalékos elmaradásban vannak. Januárban 12,0 százalékos volt az éves elmaradás mértéke.

A februári 4,8 százalékos növekedéshez elsősorban a nagy volumenű megrendelések járultak hozzá. Nélkülük a havi növekedés 1,2 százalék lenne. A többek között a vasúti és katonai járműveket magában foglaló "egyéb" járműipari megrendelések például 55,9 százalékkal nőttek februárban a januárihoz képest. A gépjárművek és gépjárműmotorok megrendelése 3,7 százalékkal, a gépgyártás megrendelései 2,8 százalékkal nőttek havi bázison.

A német feldolgozóipar belföldi megrendelései 5,6 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, míg a külföldi megrendelések 4,2 százalékkal emelkedtek. Az euróövezetből származó megrendelések 8,9 százalékkal nőttek, a világ többi részéből származó megrendelések pedig 1,4 százalékkal emelkedtek.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2023/04/PD23_137_421.html