Egyre több elektronikus berendezés vesz körül bennünket, ezek mindegyikének lehet olyan - akár nem szándékos - kisugárzása, amely egy másik berendezés számára működési zavart okoz - tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

Illusztráció: Pixabay

A közlemény szerint a rádiófrekvenciás zavar sokféle lehet, leginkább a berendezések meghibásodásából, vagy a nem megfelelő használatából, beállításából eredhet. Sőt, egy eszköz már a gyártását követően is lehet zavarforrás, illetve olyan módon is meghibásodhat, hogy gyakran azt a használója sem veszi észre.

Szinte bármilyen elektronikus berendezés okozhat zavart, például egy LED-es fényforrás vagy egy egyszerű izzólámpa is - írták.

A zavart okozó berendezések között lehetnek olyanok is, amelyeket ugyan nem az európai piacra gyártottak, de - például internetes vásárlással - mégis bekerülnek országunkba.

Az amerikai kontinensről behozott, az ottani előírásoknak megfelelő vezetéknélküli telefonokon túl okozhatnak gondokat a DECT 6.0 rendszerű VoIP-telefonok, kamerás vagy csak hangot továbbító gyerekőr-készülékek, illetve head-setek.

Mivel az európai és az amerikai frekvenciafelosztás ezen a területen eltér, a nem európai felhasználásra szánt - CE-jelölés nélküli - berendezések zavarhatják a mobilszolgáltatók bázisállomásait - tették hozzá.

A 2.4 GHz es és az 5.6 GHz es Wi-Fi sávot használó berendezésekre - például a vezetéknélküli térfigyelő kamerákra - vonatkozó frekvenciahasználati szabályozás nemcsak régiónként (kontinensenként), hanem akár országonként is eltérő lehet. Ezért fontos az üzembehelyezés során helyesen beállítani a régiót - a legtöbb esetben közvetlenül Magyarország is kiválasztható - ellenkező esetben súlyos zavart is okozhat az adott frekvenciasávot jogszerűen használó szolgáltatás számára - áll a közleményben.

A nem megfelelő jelerősítők (repeaterek) is okozhatnak gondokat, pedig éppen ezek az eszközök javítanák a mobilhálózat elérhetőségét a nem kellően lefedett területeken, ezért a jogszabályok szerint csak a frekvenciasáv használati jogával rendelkező mobilszolgáltató telepíthet és üzemeltethet ilyen berendezéseket.

Gyakori hibajelenségnek nevezték, hogy a távirányítók (kapunyitók, riasztók, mozgásérzékelők és játékok) hatótávolsága jelentősen csökken.

Ilyen esetben előfordulhat, hogy a frekvenciasávot rendszeres időközönként használó másik eszközben (például egy időjárás-állomás kültéri egységében) lévő elem merült le, az eszköz "párja" viszont igyekszik felvenni a kapcsolatot a lemerült elemű egységgel, ezáltal folyamatosan használja a frekvenciasávot, elvéve a lehetőséget más eszközöktől.

Az NMHH az elmúlt évtizedben ezernél is több zavarforrást tárt fel, és szüntetett meg, hogy a háztartásokban az egyik rádiófrekvenciás jelet használó berendezés ne korlátozza egy másik működését - közölte a hatóság.