A Computerworld podcast-sorozata ebben részben az informatikai és a műveleti technológiák összefonódását, az ebből adódó előnyöket és kihívásokat, valamint az ezekre adható válaszokat tárgyalja.

Illusztráció: Pixabay

Az ipar 4.0 már 12 éve indult, és az ipari digitalizáció ma már a felhőalapú és peremhálózati megoldásokat, valamint az analitikával és mesterséges intelligenciával támogatott automatizálást tartalmazza. A nagyobb hatékonyság és fenntarthatóság érdekében az informatikai és gyártási rendszerek összekapcsolása elengedhetetlen, mivel ezek eddig a külső hálózatoktól elszigetelten működtek. Az ipari IoT környezet létrejöttével a kibervédelem további fontos kihívásokat jelent.

A Siemens széles portfólióval rendelkezik hardverből, szoftverből és szolgáltatásokból.
A beszélgetésben Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója nyilatkozik a  témával kapcsolatban. Tamás már több mint 10 éve dolgozik a vállalatnál, és a szakember menedzsmentje alatt számos nagyszabású digitalizációs projektet vittek végbe a nagy autóipari, gumiipari, gyógyszeripari, vegyipari, fémipari és cementipari megrendelők számára.

A beszélgetés során az ipari digitalizáció trendjeit elemezték, megvitatták az OT és az IT környezet összekapcsolásának lehetőségeit és kihívásait, valamint bemutatták a Siemens által nyújtott megoldásokat és azok partnerek által elért eredményeit. A Siemens fejlesztési területeit és az egyetemi szférával való együttműködését is áttekintették.