Állandó téma a szakértők körében a napviharok veszélye, azoknak megelőzése, így várható volt, hogy kutatásaikba be fogják vonni a mesterséges intelligenciát. A technológia ugyanis nagy segítség lehet ezen viharok előrejelzésében, természetesen egy esetleges világméretű katasztrófától nem menthetne meg bennünket.

űrviharIllusztráció: Pexels

A NASA egyik csapata szorgalmasan alkalmazza a mesterséges intelligencia modelleket a napviharok adataira, hogy

„KIFEJLESSZEN EGY KORAI FIGYELMEZTETŐ RENDSZERT, AMELY SZERINTÜK 30 PERCCEL AZELŐTT TUDNÁ ÉRTESÍTENI A BOLYGÓT, HOGY EGY PUSZTÍTÓ NAPVIHAR ELÉRNÉ A FÖLDET”

– írja a Science Alert tudományos portál.

A fény, amiből a rádiójelek készülnek, gyorsabban terjed mint azaz anyag, ami a Napból kilövell a napviharok során, ennek köszönhető ez a fél óra. Ha ma történnének például a 150 évvel ezelőtti ún. Carrington-eseményhez hasonló szélsőségesebb esetek, az nagy mértékű károkat, hatalmas pusztítást okozna az elektromos és kommunikációs infrastruktúrában.

A tudósok már régóta tisztában vannak a problémával, és nem tétlenkedtek. A Naprendszer felfedezésének jelenlegi szakaszában rengeteg műhold figyeli a Napot, amelyek segítségével azonosítani lehet ezeket a napkitöréseket. Ilyen például az ACE, a Wind, az IMP-8 és a Geotail, a NASA kutatói folyamatosan kapják az adatokat ezektől a műholdaktól. Bármelyik mesterséges intelligencia kutató elmondhatja, ahhoz, hogy kifejlesszünk egy modellt, amely ilyen előrejelzéseket képes mutatni, előbb meg kell mondani neki, hogy mit kell megjósolnia.

A mesterséges intelligencia gyorsasága döntő fontosságú, hiszen az, hogy tudjuk, hogy egy napvihar közeleg, csak a történet egyik fele; azt is ismernünk kell, hogy milyen hatással lesz a Földre, amikor nekiütközik. Ezért a kutatók adatokat gyűjtöttek olyan felszíni állomásokról is, amelyeket szintén érintettek műholdak által észlelt viharok.

A tudósok már el is kezdték betanítását egy mély tanulási modellnek, ami a DAGGER nevet kapta, és lenyűgöző specifikációkkal rendelkezik az eddigi előre jelző algoritmusokhoz képest. A legjelentősebb előrelépés a sebességnövekedés volt, a korábbi algoritmusok nála sokkal lassabban dolgoztak. Az indiai Inter-University Center for Astronomy and Astrophysics kutatói, Vishal Upendran vezetésével azt állítják, hogy a modell alig egy másodperc alatt képes megjósolni egy napvihar esemény súlyosságát és irányát, továbbá percenként képes előrejelzést készíteni.

A nehézséget eddig az jelentette, hogy bonyolult volt kiszámítani, hogy egy napvihar becsapódása mely részét érintheti a Földnek. A DAGGER ellenben gyors előre jelzési logikáját a Föld teljes felszínére vonatkozóan képes elvégezni, ami hatalmas előrelépés a napviharokból eredő veszélyek előrejelzésében és az azokra való pontos reagálásban.