A Digital Twin technológia gyorsan elterjedt a legnagyobb autóipari és ipari gépipari gyártók körében világszerte, mivel lehetővé teszi a hatalmas mennyiségű idő megtakarítását és a gyártási hatékonyság optimalizálását. Bár a kisebb gyártó cégeknél lassabb volt az elfogadás, az iparágban részt vevők lassan kezdik felismerni a digital twin technológia értékét, függetlenül a vállalkozás méretétől.

j

Mi is az a digitális és virtuális twin technológia?

A digital twin technológia lehetővé teszi a gyártók számára, hogy digitális reprezentációt kapjanak egy valós világbeli rendszerről - a digital twin tükrözi a szoftvert vagy a modellt, hogy adatokat és betekintést szerezzen, amelyek frissíthetik.

A digital twin valójában egy futtatható modellje egy fizikai rendszernek. A fizikai rendszer lehet egy gyár, egy üzem, egy bánya vagy bármely más. A fizikai részből tanulunk és tapasztalatokat szerzünk, így folyamatosan frissíthetjük a disztribúciós modellünket. A digitális twin továbbfejlesztett változata a virtuális twin, amely sokkal dinamikusabb képet ad a gyártórendszerekről. A virtuális twin lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy modelleket vizualizáljanak és különleges tapasztalatokat szimuláljanak, míg a digitális twin megoldások statikusak. A virtuális twin gyakorlatilag pontosan megmutatja a gyártóknak, hogy mit lehet végrehajtani és bevezetni a valódi világban, elsődleges célja a hatékonyság javítására irányuló megvalósítható megoldások nyújtása.

Valójában a Virtuális Twin technológia segít nekünk abban, hogy ne csak a termék, hanem a gyártás és az üzemeltetés modelljét is vizualizáljuk. Amikor a digitális twin képességeiről gondolkodunk, azok a "képesség-képesség" zárt körében működnek, de a virtuális twin túlmutat ezen. Lehetővé teszi, hogy az igazi világot irányítsuk a virtuális világgal ezen zárt körös képességgel, és ez lehetővé teszi az innováció bővítését. A virtuális twin megoldások előnyösek lehetnek szinte minden gyártó szervezet számára, akár kicsi, akár nagy méretűek is. Emellett elősegíti a jövő munkaerőjét, és a jelenlegi körülményekre való tekintettel új rugalmasságot hoz be azok számára, akik az új normális körülmények között dolgoznak a járvány miatt.

Mely iparágak nyerhetnek a digitális és virtuális twin technológiából?

A digitális twin technológia eredetileg néhány iparágba jutott be, ahol a vállalkozások könnyen felismerhették az értéket és a megtérülést. Az autóipar és az ipari felszerelési szektor voltak azok a fő területek, ahol kezdetben befektettek a digitális twin technológiába, majd röviddel utána az olaj- és gáziparban is. Ezek az iparágak nyilvánvalóan szükségét érezték a digitális twin által nyújtott betekintéseknek a folyamatok racionalizálása és az extra hatékonyság biztosítása érdekében.

Az utóbbi időkben a gyártás és az élettudományok is elkezdik igazán kiaknázni a digitális twin által hozott előnyöket, mivel nagyban támaszkodnak azokra a különleges modellekre, amelyekre cselekedni lehet. A gyártás és az üzemeltetés területén a legtöbb vállalkozás általános célja az, hogy nagyobb nyereségességet érjen el biztonságos és fenntartható módon.

Azoknak az iparágaknak a száma és területe, amelyek alkalmazhatják ezt a típusú technológiát, széles körű, és ugyanez igaz a virtuális twin technológiára is, mivel ez gyakorlatilag egy lépés a digitális twin által nyújtott betekintések továbbfejlesztése felé.

Miért olyan fontosak a digitális/virtuális twin technológiák a gyártók számára?

Sok előnye van a digitális vagy virtuális twinek integrálásának a gyártói munkafolyamatokba, de a legfontosabbak általában az idő, a költség és a erőforrás-megtakarítások, valamint a munkavállalók magasabb szintű biztonsága.

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a fenntartható gyártás és a "körkörös gazdaság", valódi hangsúlyt fektetve a folyamatok általános produktivitásának és biztonságának javítására. Ezzel párhuzamosan egyértelműen megfigyelhető, hogy a gyártói vezetők több ellenőrzést szeretnének a termelés felett, miközben minimalizálják a költségeket. Mindezt a digitális és virtuális twinek fedik le, mivel lehetővé teszik a gyártók számára, hogy fontos információkat szerezzenek a költségek csökkentéséhez, miközben fenntartják és javítják a munkafolyamatokat.

Miközben a gyártási és üzemeltetési iparágak egyre összetettebbé válnak a digitalizáció és az innováció miatt, fontos, hogy a dolgokat egyszerűvé tegyük. A működési átfutási idők egyre hosszabbakká válhatnak, ha az új munkafolyamat elégtelenségeit nem hárítják el, és itt jön képbe a digitális és virtuális twin technológia. Az átalakításhoz való bepillantás és agilitás különösen fontos, különösen a beszerzési lánc problémái miatt, amelyekkel jelenleg a legtöbb gyártó szembesül világszerte.

A virtuális twin technológia hatékonyságának kiemelésére például az egyik esettanulmányban a DELMIA 250%-os hatékonyságnövekedést tapasztalt egy virtuális twin telepítése után. A twin részletes elemzést nyújtott a hatékonysági hiányosságokról és szimulációs modelleket biztosított a gyártónak, hogy ezekkel az szembe szálljon. Emellett az alkalmazottak biztonsága és elégedettsége 5%-kal növekedett az idő megtakarításával.

Egy másik esettanulmányban a DELMIA 50%-os határidőre történő kiszállításnövekedést látott egy másik vállalat a jobb tervezési technikák és technológiák segítségével. Emellett 50%-kal csökkent a vezetési idő, ami lehetővé tette a vállalat számára, hogy magas szintű megrendeléseket tartsanak fenn, miközben magasabb arányban szállítanak ki időben a fogyasztóknak. Ez nyilvánvalóan rendkívül fontos, ha figyelembe vesszük, hogy a fogyasztók hogyan változtatják meg viselkedésüket a rövidebb határidők és szállítási idők vonatkozásában.

Összefoglalva, a digitális és virtuális twinek gyorsan válnak a különböző iparágak alapjává, köszönhetően a vállalatoknak hozott előnyöknek. Különösen a gyártás és logisztika profitálhat a technológiákból, a jelentősített határidők és az hatékony tervezés segítségével. Nem lehet tagadni, hogy a virtuális twin technológia különösen hasznos a vállalkozások számára.