Siemens és az Enlighted, a Siemens tulajdonában lévő vezető ingatlan technológiai vállalat, stratégiai partnerséget jelentett be a Zumtobel Groupgal, egy globális világítási megoldásokat szolgáltató vállalattal, hogy elősegítsék az intelligens épületek technológiáinak elterjedését, ideértve az intelligens IoT világítást, és új szabványokat állítsanak fel az épületüzemeltetés hatékonysága és fenntarthatósága terén világszerte.

aIllusztráció: iStock

A partnerség központjában az Enlighted iparágvezető okos érzékelőinek technikai integrációja áll a Zumtobel Group világítási portfóliójába, mind a Zumtobel, mind a Thorn márkák alatt. Ennek eredményeként teljes körű IoT okos világítási megoldásokat kínálnak, melyeket úgy terveztek, hogy fokozzák az épületben tartózkodók jólétét, és segítsék a fenntartható, energiahatékony épületüzemeltetést. A partnerség különös hangsúlyt fektet a kereskedelmi épületekre, a felsőoktatásra és az intelligens kórházakra.

„Két okos világítástechnológiai vezető összehozása lehetőséget teremt az innovációra és az előrehaladásra az előre haladott IoT megoldások szállításában ügyfeleink számára” - mondta Alfred Felder, a Zumtobel Group vezérigazgatója. „Ezeknek a márkáknak a kombinációja felemeli az okos épületi piacot, és bővíti azokat a lehetőségeket, amelyek a funkcionalitást, hatékonyságot és a felhasználói élményt illetik.”

A partnerség célja, hogy gyorsabb hozzáférést biztosítson olyan technológiai megoldásokhoz és szolgáltatásokhoz, amelyek segítenek az épületek dekarbonizációjában, fokozzák a benne tartózkodók élményét, és biztosítják a költséghatékony működést mindkét vállalat portfóliójának előnyeivel. Az új építkezésekre és felújításokra vonatkozó előre elkészített csomagok, amelyek a Zumtobel Group berendezéseit és az Enlighted szakosodott érzékelőit kombinálják, optimalizálják a szállítási folyamatokat és egyszerűsítik a rendeléseket. Az Enlighted vezeték nélküli hálózat tervezésének elérése biztosítja a gyors telepítést, megszüntetve a bonyolult vezetékezés szükségességét, és pontos telepítést biztosítva. Végül, az intelligens világítási konfigurációk, összekapcsolva az okos IoT adatgyűjtéssel és elemzéssel, lehetővé teszik az épületekben az eszközök és jelvények helyének és mozgásának valós idejű követését a fejlett operatív döntéshozatal érdekében. Az Enlighted portfólió része a Siemens Xcelerator Marketplace-nek, mely egy nyitott digitális üzleti platform a digitális átalakulás felgyorsítására.

A partnerség lehetővé teszi a Siemens számára, hogy megerősítse megoldásait és szolgáltatásait ügyfelei számára, támogatva energiamegtakarítási, dekarbonizációs és fenntarthatósági céljaikat a végponttól a végig terjedő programok révén.

„Értékes betekintéseket és elemzéseket biztosítva az okos világítási megoldások lehetővé teszik az intelligens döntéshozatalt, és fenntartható innovációt hajtanak végre az épített környezetben” - mondta Dave Hopping, a Siemens Smart Infrastructure megoldások és szolgáltatások vezérigazgatója. „Ezzel a partnerség közös víziójával elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy olyan megoldásokat nyújtsunk, amelyek előnyben részesítik az épületben tartózkodók jólétét, és az energiahatékonyságot előtérbe helyezik, valamint az IoT adatmegoldások útja felé nyitnak.”

Az Enlighted okos IoT érzékelőivel rögzített épületadatokhoz való hozzáférés lehetővé teszi a döntéshozók számára, hogy optimalizálják az üzemeltetést, prioritást biztosítsanak az energiahatékonyságnak, és olyan teret hozzanak létre, amely kényelmesebb, fenntarthatóbb és jövőbiztosabb a tartózkodók számára.

A partnerség bemutatása a Light + Building 2024 kiállításon

Az Enlighted és a Zumtobel Group bemutatják partnerségüket a Zumtobel standon a Light + Building 2024 kereskedelmi vásáron, a Forum Messe Frankfurtban, Németországban (Forum 0 / A10), március 3-8. Az kiállításon digitális szolgáltatásokat, innovatív világításvezérléseket és látványos világítási megoldásokat mutatnak be, amelyeket a munkahelyi jóllét fokozása és a fenntartható, energiahatékony épületüzemeltetés támogatása érdekében terveztek. Ezenkívül a Zumtobel Group új termékfejlesztéseket és a világítás jövőjével kapcsolatos vízióját mutatja be egy dedikált "koncepció térben".

A Siemens névjegye

A Siemens AG (Berlin és München) vezető technológiai vállalat, amely az ipar, az infrastruktúra, a közlekedés és az egészségügy területére összpontosít. Az erőforrások hatékonyabb gyártásától az ellenálló ellátási láncokon és az okosabb épületeken és hálózatokon keresztül a tisztább és kényelmesebb közlekedésig, valamint az előrehaladott egészségügyig, a vállalat célja az, hogy olyan technológiát teremtsen, amely valódi értéket ad az ügyfeleknek. A valós és a digitális világ kombinálásával a Siemens lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy átalakítsák iparaikat és piacaikat, ezzel segítve őket, hogy milliárdok mindennapjait változtassák meg. A Siemens többségi részesedéssel rendelkezik a nyilvánosan jegyzett Siemens Healthineers vállalatban is, amely globálisan vezető orvostechnológiai szolgáltatóként alakítja az egészségügy jövőjét.

Az Enlighted névjegye

Az Enlighted vezető ingatlan technológiai szolgáltatója az emberek, a tér és a munka közötti metszetben. Egyedülálló kombinációt kínál kognitív környezeti IoT érzékelőkből és világításvezérlőkből, amelyek intelligens munkahelyi élményalkalmazásokhoz kapcsolódnak, egyedülálló, skálázható, interoperábilis megoldást kínálva az épületek, terek és termelékenység spektrumának kezelésére. Ügyfeleik ezeket a megoldásokat használják az épületben tartózkodók jólétének elősegítésére, nagyobb üzleti hatékonyságokra, és lendületet adva fenntarthatósági céljaiknak. Az Enlighted a Building Robotics, Inc., a Siemens vállalat része.

A Zumtobel Group névjegye

A Zumtobel Group nemzetközi világítási csoport és innovatív világítási megoldások, világítási alkatrészek és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások vezető szállítója. A Zumtobel Csoport szolgáltatási kínálata az egyik legátfogóbb a teljes világítástechnikában, beleértve az okos világításvezérlési és vészvilágítási rendszerekkel kapcsolatos tanácsadást, a világítás tervezési szolgáltatásokat, az átadás-átvételt és a kulcsrakész világítási megoldások projektmenedzselését, valamint az új, adatalapú szolgáltatásokat, amelyek a kapcsolódást biztosítják az épületek és a települések számára a világítási infrastruktúrán keresztül. A csoport a Bécsi Értéktőzsde (ATX Prime) jegyzett társasága, és jelenleg mintegy 5 500 alkalmazottat foglalkoztat. A 2022/23-as pénzügyi évben a csoport 1 209,2 millió euró árbevételt ért el. A Zumtobel Group Ausztria Vorarlberg régiójában, Dornbirnben található.