A csúcstechnológiák révén a növekedés ösztönzésére és az innováció előmozdítására irányuló növekvő nyomás közepette a feldolgozóiparnak az információs technológia (IT) és az üzemeltetési technológia (OT) egyesítésének összetett kihívásával kell szembenéznie.

űIllusztráció: iStock

Ez az integráció, különösen a digitális ikrek és olyan technológiák, mint a generatív mesterséges intelligencia (Gen AI) kombinációja, különleges kihívást jelent az ágazat IT-vezetői számára. A szervezeteket segítendő az ilyen technológiák kiaknázásában az Info-Tech Research Group bemutatta legújabb áttekintését, a Generatív AI-t a Digitális Ikrekben. Az Info-Tech új forrása stratégiákat vázol fel a gyártásban való pontosság, előrejelzés és fejlődés növelése érdekében, valamint feltárja az előtérbe kerülő transzformációs iparági lehetőségeket.

"A digitális ikrek régóta elismertek a karbantartás előrejelzésének forradalmasítására és a folyamatok egyszerűsítésére. Amikor kombináljuk a Gen AI-t, a lehetőségek a gyártóipar számára exponenciálisan növekednek" - mondta Shreyas Shukla, az Info-Tech Research Group fő kutatási igazgatója. "Azonban a világ számos gyártója továbbra is küzd az Ipar 4.0 kihívásaival és a járvány utáni ellátási lánczavarok maradványaival. A Gen AI és a digitális ikrek összeolvadása nemcsak az aktuális gyártási folyamatok optimalizálását ígéri, hanem új tervezési, szimulációs és valós idejű előrejelző elemzések korszakát is megnyithatja."

Az Info-Tech kutatása számos akadályt azonosít a gyártóipar előtt, ideértve az új technológiák integrálásának jelentős kompatibilitását a meglévő rendszerekkel. Ugyancsak kiderült, hogy hiány van azokból a képzett szakemberekből, akik jártasak mind a gyártóiparban, mind a fejlett technológiákban, ideértve az AI-t is. Emellett sürgős szükség van a Gen AI teljes körű megértésére és etikus használatára annak érdekében, hogy az etikát vigyék bele a gyártási műveletek döntéshozatali folyamataiba.

A Gen AI és a digitális ikrek integrálásának transzformációs potenciálja jelzi, hogy ez a kombináció hogyan lendítheti a gyártókat a reaktív üzemmódból a proaktív üzemmódra. Ez a váltás segíthet a szervezeteknek nagyobb hatékonyság, fenntarthatóság és ellenálló képesség elérésében a hiper-versenyképes és folyamatosan változó globális piacon.

Az Info-Tech kutatása szerint a kognitív ikrek fontos szerepet játszanak a modern alkalmazkodó kognitív gyártási rendszer (ACMS) paradigmájában. Az ACMS más, mint más modern gyártási paradigmák, például az Ipar 4.0, és elsősorban az emberek, az IT és az OT intelligens együttműködésére összpontosít.

A vállalat áttekintése néhány stratégiai előnyt nevez meg a gyártóiparban a Gen AI és a digitális ikrek exponenciális IT-technológiák kihasználásában. Ezek az előnyök:

  • Jobb döntéshozatal: Innovatív tervezéseket és megoldásokat hoz létre, ami új termékekhez és szolgáltatásokhoz vezet.
  • Optimalizált teljesítmény: A rendszer és a folyamat teljesítményének optimalizálása, ami javuláshoz vezet.
  • Fejlett analitika: Jövőbeli rendszerállapotok előrejelzése és lehetséges problémák vagy hibák azonosítása.
  • Jobb ellenálló képesség: A beszerzési lánc átláthatóságának javítása és a lehetséges zavarok előrejelzése.
  • Jobb modellezés: Pontos szimulációk készítése bonyolult rendszerekről, így gyorsan fejlesztve és tesztelve az új koncepciókat.
  • Kockázatkezelés: Különféle kockázati forgatókönyvek értékelése és szimulálása, lehetővé téve a proaktív kockázatkezelést.
  • Gyors változások: Lehetővé teszi a digitális ikreknek, hogy valós időben alkalmazkodjanak a környezeti változásokhoz.
  • Fenntarthatóság és hulladékcsökkentés: A hulladék és az energiafogyasztás csökkentése, ami fenntarthatóbb működéshez vezet.

Az áttekintésben az Info-Tech hangsúlyozza az AI várható jelentőségét a gyártásban a következő évtizedben, ami potenciálisan meghaladja az automatizáció korábbi hatását. A vállalat szerint az AI-ba történő prioritásokat kapó szervezetek jelentősen bővíthetik kínálatukat és képességeiket, ami növekvő piaci jelenethez, bevételnövekedéshez és javult ügyfél-elégedettséghez vezethet. Ez a stratégiai lépés kulcsfontosságú a versenyben maradás szempontjából, és egyértelmű útvonalat kínál azoknak a szervezeteknek, amelyek az átalakító eredmények elérésére törekszenek az AI kihasználásával.

Az Info-Tech Research Group-ról

Az Info-Tech Research Group az egyik vezető információtechnológiai kutatási és tanácsadó vállalat a világon, büszkén szolgálva több mint 30 000 szakembert. A vállalat elfogulatlan és rendkívül releváns kutatásokat készít annak érdekében, hogy a CIO-k és az IT vezetők stratégiai, időszerű és jól informált döntéseket hozzanak. Több mint 25 éve az Info-Tech szorosan együttműködik az IT csapatokkal, hogy mindent megadjon nekik, az akciós eszközöktől az elemzői útmutatásokig, biztosítva, hogy mérhető eredményeket érjenek el szervezetük számára. A médiaszakemberek korlátlan hozzáférést kaphatnak az IT, az emberi erőforrások és a szoftverek területén készült kutatásokhoz, valamint százakhoz közülük a vállalat Média Belső Körének programján keresztül.