Az Oxfordi Egyetem kutatói a közelmúltban sikeresen létrehozták a LipNet névre hallgató mesterséges intelligenciát, mely az eddigi tesztek alapján nagyságrendekkel hatékonyabban tud szájról olvasni, mint bármely ember. Azonban amennyire ez megkönnyítheti a hallássérültek életét, pont ugyanannyira ad lehetőséget a visszaélésekre is.

lipnet
Az AI előtt már nem léteznek titkok többé – kép: youtube.com

A LipNet ugyanis egy videón beszélő ember mondandójának 93 százalékát képes hiba nélkül szájról olvasni, míg ezzel szemben az emberek közül még a legképzettebbek is csak 60 százalékos pontossággal képesek erre.

Az AI tréningezése az Oxfordi Egyetem laboratóriumában zajlik. A LipNet eddig csaknem 29 ezer olyan videón gyakorolt, melyek egyenként 3 másodpercesek, és hasonló nyelvtani mintát követnek. Ezeket a rövid videókat az AI-n kívül embereknek is megmutatták, ám míg ők 47,7 százalékban tévesztettek, addig a LipNet alig 6,6-os hibaszázalékkal dolgozott.


Bár a LipNet már eddig is meglepően jó eredményeket produkált, azért akadnak szkeptikusok is. A szintén a témával foglalkozó tudós, Neil D. Lawrence arra figyelmeztetett, hogy a teszt alapjául szolgált adatbázisban szereplő mondatok nagyon könnyű szövegezéssel, valamint még egyszerűbb nyelvtannal rendelkeztek.

A LipNet kifejlesztését részben a Google is támogatta a DeepMind AI rendelkezésre bocsájtásával. Hogy a későbbiekben a program majd a titkosszolgálatok, vagy a rászorulók között lesz-e népszerűbb, az még a jövő zenéje.