A lakossági drónok egyre rohamosabb terjedésével párhuzamosan új fenyegetések is megjelentek. A drónokban rejlő lehetőségeket már a terroristák is felismerték. A Deutsche Telekom az új veszélyekre válaszul még idén tervezi piacra dobni új fejlesztésű drónvédelmi rendszerét.

A német Welt am Sonntag értesülései szerint a Deutsche Telekom még 2016 vége előtt szeretné piacra dobni védelmi rendszerét, mellyel stadionok, repülőterek és börtönök, továbbá erőművek, gátak és hasonló, az infrastruktúra szempontjából kritikus fontosságú épületek védelmét szeretné megoldani.

Az ipari kémek új játékszere

Ami igazán ironikus, hogy a legveszélyesebb drónok még csak nem is a felfegyverezett, katonai robotrepülőgépek: ezek üzemeltetésére ugyanis szigorú nemzetközi szabályok vonatkoznak. A problémát a bárki által megvásárolható ­­– és adott esetben felfegyverezhető – drónok jelentik.

Többek között a német autógyártók sem lelkesednek a kvadkopter-forradalomért. Adott esetben ugyanis a szigorúan elzárt tesztpályákon kőröző prototípusokról készülhetnek felvételek.

drónNem neház felfegyverezni ­­– fotó: pexels.com 

Egy további problémát jelent a kritikus infrastruktúra védelme: több ország kormánya is igyekszik bizonyos területeket takarásban tartani, például a Google Maps felhasználóinak kíváncsi szemei elől. A lakossági drónok segítségével azonban ez nagyon egyszerűen kicselezhető: elég csak a célterület fölé repülni, és kattintani egy képet a titokról.

Már a terroristák is bevetették

Valószínűleg csak idő kérdése volt, hogy mikor fedezik fel a fundamentalisták a drónokban rejlő lehetőségeket. Az ISIS például propaganda célból már készített drónokkal felvételeket, azonban októberben már fegyverként is használtak egy drónt: a gépet ugyanis robbanószerrel látták el, melyet aztán a kurd pesmerga erők ellen vetettek be.

A pesmergákon túl, Izrael is hasonlóan rossz tapasztalatokról számolt be. Az izraeli légierő ugyanis a Libanon, valamint Szíria felől érező drónok miatt kénytelen folyamatosan fejleszteni légvédelmi rendszerét

A rendszerre tehát már garantáltan akadna vevő, a Deutsche Telekom év végéig ígéri a megoldást.