Az elmúlt években jelentősen megnőtt a drónok használóinak száma. A technológia népszerűvé válik a vizuális médiában dolgozó emberek körében, valamint az agrár-, ipari és szállítási területen.

drónIllusztráció: Pexels

Azonban a nagy áttörés akkor várható, amikor az autonóm drónok nagy volumenben belépnek a piacra. E pillanatra való felkészülés céljából Lengyelország elindította a Central European Drone Demonstrator (CEDD) projektet, amely segít megteremteni a szükséges feltételeket az úgynevezett "U-space" nevű új drón alapú gazdasági szektorhoz. Ehhez teljesen új szabályozó rendszerre lesz szükség, hasonlóan ahhoz, amikor az első autók megjelentek városainkban a 19. század fordulóján.

A lengyel projekt része egy nagyobb európai uniós kezdeményezésnek, az Európai U-space Demonstrátorok Hálózatának, amelyet az Európai Bizottság indított 2018-ban, miután Violeta Bulc, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa a 2016-ban Varsóban rendezett csúcstalálkozón ismertette a U-space gazdasági lehetőségeinek ügyét. Arra az álláspontra helyezte a hangsúlyt, hogy ahhoz, hogy megjelenjen egy ilyen új gazdasági szektor, szükséges lesz egy olyan U-space rendszer létrehozása, amely összekapcsolja az összes repülő drónt, láthatóvá téve azokat az illetékes hatóságok és polgárok számára egyaránt. A U-space szabályozási keretének 2023-ban életbe lépésével itt az ideje, hogy a hálózat a demonstrációról a megvalósításra helyezze a hangsúlyt.

Lengyelország 2018-ban hozta létre a CEDD-t annak vizsgálatára, hogy hogyan lehetne a drónokat legjobban felhasználni a helyi kormányok, valamint az ipar, mezőgazdaság, környezetvédelem és közlekedésben érintett szereplők részére. A Katowice régió feletti égbolt kísérleti területként szolgál, ahol a helyi U-space ökoszisztéma fokozatosan fejlődik a technológiai fejlesztésekkel együtt, amelyek utat nyitnak egyre több autonóm drón használatának.

Az EU irányelvei szerint a drón technológiát és szabályozási rendszereket tökéletesítő földrajzi területek aktívan együttműködnek más EU-tagállamok demonstrátorával. 2018-ban a CEDD bekerült a Three Seas Initiative (Három Tenger Kezdeményezés) prioritási projektek listájára, ezáltal a régió legfontosabb kutatási és fejlesztési együttműködési területévé vált Közép-Kelet-Európában. A Katowice körüli drón demonstrációs területre vállalatokat, akadémikusokat és helyi kormányokat várnak, hogy részt vegyenek a drónökoszisztéma létrehozásának folyamatában a CEDD keretében.

A Három Tenger régió a forrásokat és a tudást összefogva felkészül arra a közeljövőre, amikor a drónokat széles körben használják majd az utak és autópályák ellenőrzésére, a mentési műveletek koordinálására, valamint a természeti katasztrófák és szállítmányok veszteségeinek dokumentálására. Az önálló drónok egyre elterjedtebbé válnak, "légi autópályákat" használnak, amelyeket egy központi U-területi rendszer irányít, és amely koordinálja a több száz drón ütközésmentes repülését egymással kommunikálva. Azok az országok, amelyek korán alkalmazták ezt a technológiát, előnyre tehetnek szert.

A CEDD projektnek megvan a potenciálja, hogy ezt biztosítsa Közép-Kelet-Európa országai számára. A régió vállalkozóin és közalkalmazottjain múlik, hogy kihasználják-e az alkalmat, amikor az EU U-területi szabályozási kerete 2023-ban hatályba lép.