A QR-kódok egyre elterjedtebbek, és számos különböző célra használják őket, ami egyszerű és kényelmes, ám ezek népszerűségét a csalók is kihasználják. A kódok komoly rejtélyeket is hordoznak, különösen akkor, ha valaki vakon megbízik bennük.

Erre jó példa egy szingapúri hölgy esete, aki komoly következményekkel szembesült, miután 20 ezer dollárt veszített óvatlansága miatt. A hölgy ingyen teát szeretett volna kapni, amire végül súlyos árat fizetett. Egy kávézó ajtaján a következő felirat szerepelt: "Töltsön ki egy kérdőívet, és ingyen teát kap". Ehhez csak annyi kellett, hogy a plakáton lévő QR-kódot leolvasva letöltse a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazást. A hölgy ezt megtette, de másnap már hiányzott 20 ezer dollár a bankszámlájáról, mivel egy fertőzött alkalmazást telepített a telefonjára.

QR-kód beolvasásIllusztráció: iStock

De nem ez az egyetlen eset amit hallani, más pontjain a világnak egyéb módszerek is terjengenek. San Franciscóban és az Egyesült Királyság egyes városaiban megszaporodtak a parkolójegy csalások. Az alapötlet az, hogy amikor az autó tulajdonosai visszatérnek a parkolóhelyükhöz, egy nem valódi, ám nagyon megtévesztő parkolójegyet találnak az ablakukon, amelyen egy QR-kód található. Amikor a kódot beolvassák, egy hamis weboldal jelenik meg a böngészőben. Egy példa erre: a helyi közlekedési ügynökség hamisított weboldala ugrik fel, ahol meg lehet adni a bank- vagy hitelkártya adatait a fizetéshez, de ez egyértelműen nem a parkolási díj kiegyenlítését eredményezi, mivel az megadott kártyaadatok azonnal a csalókhoz kerülnek.

Ezeket az eseteket hallva jobban tesszük, ha körültekintően kezeljük ezeket a hasznos, ám több veszélyt is magával hordozó kódokat!