Amerikai és kínai technológiák közötti feszültségek növekedése miatt az amerikaiak és az amerikai kormány egyre óvatosabbak a kínai tulajdonú technológiák használatával kapcsolatban. Az ellátási lánc bonyolultsága azonban azt eredményezte, hogy titkosítási chipek, melyeket a kínai hadsereggel kapcsolatos vállalat egy leányvállalata gyárt, a nyugati katonai és hírszerző hálózatok tárolóeszközeiben kötöttek ki.

chipIllusztráció: iStock

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Ipari és Biztonsági Hivatala (Bureau of Industry and Security, BIS) 2021 júliusában felvette a Hangzhou-ban, Kínában található Hualan Microelectronics vállalatot, ismertebb nevén a Sage Microelectronics-et a "Számlálólista" nevű kereskedelmi korlátozások listájára. Ez a lista olyan vállalatokat sorol fel, amelyek "ellentétesen cselekszenek az Amerikai Egyesült Államok külpolitikai érdekeivel". A BIS különösen arra hivatkozott, hogy a Hualant azért vették fel a listára, mert "megszerzi és... megpróbálja megszerezni az Amerikai Egyesült Államok eredetű termékeket a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hadseregmodernizációjának támogatása érdekében".

Azonban majdnem két évvel később a Hualan, és különösen a 2016-ban felvásárolt taiwani székhelyű leányvállalata, az Initio, még mindig chipeket szállít a nyugati titkosított merevlemezek gyártóinak, beleértve azokat, amelyeknek ügyfelei a NASA, a NATO, valamint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság katonai és hírszerző ügynökségei. Az amerikai kormányügynökségek, a Szövetségi Légügyi Hivataltól (Federal Aviation Administration, FAA) a Kábítószer-ellenőrzési Hivatalig (Drug Enforcement Administration, DEA) és az Amerikai Haditengerészetig (US Navy) a chipeket használó titkosított merevlemezeket vásároltak. Az ellentmondás a Kereskedelmi Minisztérium figyelmeztetései és a nyugati kormányok ügyfelei között azt jelenti, hogy a Hualan leányvállalata által gyártott chipek továbbra is jelen vannak az amerikai kormányhivatalok és a NATO rendszerében, noha az Egyesült Államok kormánya figyelmeztetett, hogy az ilyen chipek potenciálisan károsíthatják a nemzetbiztonságot.

A nyugati hírszerzők és biztonságkutatók aggodalmát az jelenti, hogy ezek a chipek lehetővé tehetik Kína számára a nyugati titkosított adatok feltörését és hozzáférését, ami komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentene. A chipek felhasználásával Kína megfigyelhetné a hadi és hírszerző rendszereket, és érzékeny információkhoz juthatna, amelyeket felhasználhatna a katonai és gazdasági előnyei megerősítésére. Emellett a kínai kiberkémkedés terjedése is aggodalomra ad okot, és a nyugati országok kénytelenek ellenintelligencia intézkedéseket tenni az ilyen támadásokkal szemben. Bár a Hualan vállalat maga nem nyújt közvetlenül biztonsági szolgáltatásokat a kínai hadseregnek, a céghez fűződő katonai kapcsolatok miatt komoly kétségek merülnek fel az üzleti tevékenységével kapcsolatban.

Egyelőre nem világos, hogy a nyugati kormányok milyen intézkedéseket fognak hozni a helyzet kezelése érdekében, de a titkosított rendszerekben és az ellátási láncban való bizalmatlanság fokozódása valószínűleg további korlátozásokat fog eredményezni a kínai technológia számára a nyugati piacokon. Ez a folyamat tovább mélyítheti a két hatalom közötti feszültséget és hatással lehet a globális technológiai versenyre és a nemzetbiztonsági kérdésekre.